Leven met kanker: een onderzoek naar hoe muziek kan bijdragen aan betekenisgeving en het opnieuw vormgeven van het levensverhaal
“Leven met kanker” onderzoekt of – en zo ja, hoe – mensen die leven met een vorm van kanker muziek gebruiken voor narratieve betekenisgeving na hun diagnose
Projectteam
• Projectcoördinator: dr. Niels van Poecke (Amsterdam UMC)
• Hoofdonderzoeker: prof.dr. Hanneke van Laarhoven (Amsterdam UMC)
• Onderzoekassistenten: Mariana Gusso Nickel & Hanna Bosman
• Andere teamleden: dr. Jaqueline Tromp & dr. Arwieke Glas (Amsterdam UMC)
Het aantal mensen die leven (langer) met kanker neemt toe door nieuwe behandelmethoden zoals immuuntherapie. Dit geldt voor zowel volwassenen (ouder dan 40 jaar) als jongvolwassenen (AYAs – 18-39 jaar). Het langer leven met kanker noodzaakt patiënten om de gebeurtenis een plek in hun levensverhaal te geven. In het opnieuw vormgeven van hun levensverhaal na de diagnose kunnen mensen echter ondersteunende zorg nodig hebben. Hoe die zorg er in de visie van patiënten uit kan zien, en welke rol muziek daarin speelt, is wat in dit project wordt onderzocht.
Het verbeteren van de ondersteunende zorg voor mensen die leven met kanker kan mogelijk worden gerealiseerd door meer onderzoek te doen naar de rol die muziek speelt in dagelijkse processen van betekenisgeving. Uit onderzoek weten we dat muziek een belangrijke, maar vaak onbewuste rol speelt in zowel zelfzorg als in het geven van betekenis aan het leven. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop muziek wordt gebruikt in het regelen van energie en emoties, of hoe muziek aanwezig is in het vormen van herinneringen en het levensverhaal.
Echter, hoe muziek kan bijdragen aan betekenisgeving en het vormgeven van het levensverhaal bij mensen met kanker, is nog niet (goed) onderzocht.
De onderzoeksvraag van deze studie is of – en zo ja, hoe – mensen die leven met een vorm van kanker muziek gebruiken in hun dagelijks leven voor zelfzorg en betekenisgeving.
In deze studie wordt gebruik gemaakt van dagboeken, interviews en vragenlijsten als methoden van onderzoek. De pilotstudie richt zich op adolescenten en jongvolwassen (AYAs) en volwassen patiënten, rekening houdend met de leeftijdsspecifieke zorgbehoeften van elke groep.
Deelname aan dit project kan mensen in staat stellen om muziek meer bewust aan te wenden voor het opnieuw vormgeven van hun levensverhaal. Daarnaast zal deze studie inzichten genereren in hoe patiënten verbeteringen zien in ondersteunende (zelf)zorg.