The Art of Creating New Stories: Working with Art-Based Learning in Palliative Care (Art-PC)

De diagnose ongeneeslijke kanker kan tot gevoelens van onzekerheid en ook tot existentiële vragen leiden doordat patiënten geconfronteerd worden met een ervaring van verlies van betekenis in hun leven. Creatief denken kan in deze situatie helpen om tot nieuwe perspectieven te komen.

Projectteam

• Projectcoördinator en hoofdonderzoeker: dr. Jeroen Lutters (ArtEZ, RUG)
• Hoofdonderzoekers: prof.dr. Gerben Westerhof; prof.dr. Hanneke van Laarhoven
• PhD Candidates: Silvia Russel, MA, MSc; Shailoh Philips, MA
• Overige teamleden: dr. Fabiola Camuti (ArtEZ); dr. Michael Scherer-Rath (RUN); dr. Anneke Sools (Universiteit Twente)

Betekenisgeving is in feite een creatief proces. Er is echter weinig onderzoek verricht naar betekenisgeving als het resultaat van creatief denken zoals dat kan worden gestimuleerd door artistieke interventies en door kunsteducatie. In dit project onderzoeken we de mogelijkheden van de kunsteducatie-methode Art-Based Learning (ABL) voor betekenisgevingsprocessen van patiënten met ongeneeslijke kanker. Doel van dit onderzoek is om deze resultaten te integreren in onderwijsprogramma’s voor zorgprofessionals, en ook om Art-based Learning als methode aan te kunnen bieden voor patiënten in de palliatieve zorg, waarbij zorg- en kunstprofessionals hun praktijk kunnen uitbreiden met nieuwe mogelijkheden om patiënten te ondersteunen bij betekenisgeving.

Dit onderzoek bouwt voort op eerder onderzoek naar ervaringen van contingentie en narratieve betekenisgeving, en een pilot-studie waarbij we de haalbaarheid van ABL voor patiënten met ongeneeslijke kanker hebben getest. Het huidige onderzoek is ontwikkeld samen met professionals uit de kunsteducatie en met patiënten. In dit onderzoek willen we door middel van participatief onderzoek een overzicht krijgen van factoren die belangrijk zijn voor het maken van een kunsttentoonstelling die geschikt is voor ABL, voor patiënten met ongeneeslijke kanker. We kijken ook naar factoren die een rol spelen bij het maken en bekijken van een online tentoonstelling. We stellen als onderdeel van het onderzoek een handleiding samen voor curatoren voor het maken van een ABL-tentoonstelling. Vervolgens kijken we bij de ervaringen van patiënten die zo’n tentoonstelling bekijken naar betekenisgeving. De analyses en conclusies vertalen we naar adviezen voor toepassing in de opleidingsprogramma’s, zowel binnen de palliatieve zorg als voor kunsteducatieprofessionals.

nl_NLNederlands